IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грандиозно шоу за без пари – защо Риана не получи нищо за Супербоул?

14 февруари 2023 16 30

Защо големите изпълнители всъщност работят безплатно на най-голямата сцена в Америка

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Риана се завърна на музикалната сцена с гръм и трясък след шестгодишна пауза. Изпълнителката бе в центъра на вниманието по време на полувремето на Супербоул и беше една от малкото звезди, които пяха сами на събитието. В последните години виждахме множество гост-изпълнители, но Риана реши да бъде самостоятелна.

Освен че впечатли феновете с уникално шоу, пеейки на няколко метра над земята на постоянно движещите се платформи, Рири разкри, че очаква второто си дете от A$AP Rocky. Двамата станаха родители за първи път през май миналата година, но очевидно не губят време за разширяване на семейството.

Въпреки че полувремето на Супербоул привлича най-големите звезди в музикалната индустрия като Бионсе, Дженифър Лопес, Шакира, Кейти Пери, Брус Спрингстийн и много други, те не получават заплащане за шоуто си. Независимо колко известен си, на кое място в класацията си и колко „Грами“ имаш зад гърба си, трябва да си наясно, че пееш безплатно пред хиляди на стадиона и милиони пред телевизорите.

„Не плащаме на изпълнителите. Нашата грижа е единствено да покрием останалите разходи по продукцията“, казва говорител на Националната футболна лига през 2016 година.

Брайън Маккарти, вицепрезидент по комуникациите на НФЛ, потвърди пред Newsweek, че лигата наистина покрива всички разходи, свързани с шоуто. И докато артистите не печелят много пари за изявата си, те получават профсъюзна скала, което е гарантирана минимална заплата със синдикален договор.

Парите обаче изобщо не са фактор, когато става дума за Супербоул. По-скоро изпълнителите приемат поканата като чест, тъй като това е най-гледаното събитие на територията на Америка. По този начин звездите имат възможност да бъдат наблюдавани от милиони зрители, което внезапно покачва интереса към произведенията им, независимо дали са нови или стари.

Миналата година Супербоул беше наблюдаван от 112,3 милиона зрители, а тазгодишният мач се очакваше да достигне до още по-високи рейтинги. Изпълнителите често забелязват тласък в продажбите на албуми и песни след шоуто, както и шанс да увеличат своите последователи в социалните мрежи.

Спортна мода – Риана сътвори колекция в чест на Супербол

Умилителен кадър: Риана показа сина си пред света

Риана: Да видя лицето на сина си рано сутрин е най-хубавото нещо

Риана не остана по-назад, използвайки огромната сцена, за да привлече още повече вниманието към новите си бизнеси. Макар феновете да очакват от нея нов албум, изпълнителката усилено се занимава с мода и красота. В момент, станал широко популярен в социалните мрежи, се вижда как Рири оправя грима си с помощта на компактен крем от марката си Fenty Beauty. Тя също така допълни визията си с ново червило, наречено MVP, което беше пуснато онлайн точно по време на полувремето.

Джон Ландау, мениджърът на Брус Спрингстийн, говори за представянето на клиента си на полувремето през 2009 година и си спомня за първата си среща с представители на НФЛ.

„Дадоха ми списък с 10 точки, в които се казваше колко значимо събитие е Супербоул, как е номер едно сред жените, номер едно сред хората, които дори не мият зъбите си“, казва той през 2021 година. Допълва, че Брус и екипът му не са получили нито цент, но цялата останала продукция е била поета от футболната лига.

Според Billboard, Спрингстийн е получил бюджет от 1 милион долара за шоуто си, но в следващите години средствата са се увеличили в зависимост от името на изпълнителя. Мениджърът на The Weeknd казва пред изданието, че клиентът му е похарчил 7 милиона от собствените си пари за производствени разходи за шоуто през 2021 година, докато близък до д-р Дре казва, че рапърът е похарчил подобна сума за полувремето миналата година.

До момента не е ясно колко точно средства са трябвали на Риана да състави своето шоу. Според WIRED, нейното изпълнение е изисквало помощта на 800 души, включително 80 танцьори и седемчленна музикална група. Макар Рири да не е получила и цент за песните си, танцьорите до нея са получили.

Според Los Angeles Times, още през 2021 година НФЛ се е разбрала с организацията SAG-AFTRA, че професионалните танцьори няма да бъдат поканени да работят безплатно. От представителите на съюза са казали, че не съветват своите членове да репетират или да извършват каквато и да е работа без компенсация. „Като синдика, ние вярваме, че всички работещи участници трябва да бъдат заплатени и компенсирани за своя труд“, категорични са от организацията.

Промяната дойде, след като танцьорите и хореографите за шоуто на The Weeknd, които са се присъединили към продукцията като доброволци, са били принудени да работят наравно с танцьорите, получаващи заплащане.

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари